Седмица на Космоса в училище

Седмица на Космоса в училище

Всяка година от  4-ти до 10-ти октомври се отбелязва Световната седмица на Космоса. Началото на тази традиция е поставено още в самия край на миналото хилядолетие с резолюция 54/68 на Общото събрание на ООН, приета на 6-ти декември 1999 година. Седмицата е обявена за празнична в чест на приноса на космическата наука и технология за подобряването на условията на живот на Земята.
Датата 4-ти октомври съвсем не е случайно подбрана. С нея отбелязваме началото на космическата ера, тъй като на тази дата през далечната 1957 година СССР изстрелват първия изкуствен спътник, наречен Спутник-1.
Седмицата на Космоса завършва на 10-ти октомври в чест на подписването на така наречения „Договор за Космоса“. Официалното наименование на договора е „Договор за принципите, които регулират дейността на държавите по изследването и използването на космическото пространство, включително Луната и другите небесни тела“. Подписан на 10-ти октомври 1967 година, първоначално от САЩ, Великобритания и Съветския съюз, днес договорът е подписан и ратифициран от над 100 държави, сред които и България.

Картичката на Девора Викторова от 10Б клас ще лети в космоса и ще представи учениците от ТПГ "Стамен Панчев" - Ботевград. 

Международната седмица на Космоса бе отбелязана в ТПГ „Стамен Панчев“-гр. Ботевград с разнообразни конкурси, изложби и тематични часове по астрономия с филми.
Ученици от училището участваха с 21 рисунки, 3 есета, 3 постера/табла.
 
       В НАПРАВЛЕНИЕ „РИСУНКА“:
Първо място: Надежда Огнянова от 10 а клас и Светослав Маринов от 9 а клас
Второ място: Валентина Костова от 8 б клас
Трето място: Мария Николова от 8 б клас и Габриел Благоев от 10 а клас
 
      В НАПРАВЛЕНИЕ „ПОСТЕР/ ТАБЛО“:
   Първо място за учениците от 9 в клас и поощрителни награди за  9 а и 9 б клас
 
В НАПРАВЛЕНИЕ „НАУЧНО СЪЧИНЕНИЕ/ ЕСЕ “ на тема „Училище в Космоса“-
Първо място: Александра Ининска от 11 а клас и поощрителни награди за Мария Табашка и Мирела Гошова
 
            Ето и фрагмент от есето на Александра.
„ …Ако училището е Космос, учениците са звезди. А звездите светят по различен начин. Всеки от нас ако се стреми да учи, да се развива и променя, би светил по- ярко- би бил ярка звезда.
            Ако днес училището е пъстро, цветно, иновативно, само влизането в него ще предизвика желание за активен учебен живот.           
            Забавно е да сме приятели, да си помагаме и да можем да разчитаме един на друг. Това също се учи в Космоса, наречен училище.“